Bij ons leren jonge kinderen onder andere door te spelen. Dit is voor hen de meest natuurlijke manier om emoties te verwerken of om grip te krijgen op de werkelijkheid en biedt hen de beste ontwikkelingsmogelijkheden. Door spel breiden jonge kinderen hun kennis over de wereld en hun handelingsmogelijkheden uit. Van spelen leren kinderen alles wat ze nodig hebben om later volwaardig te kunnen functioneren: ze leren sociaal gedrag te interpreteren, ze leren gevaren in te schatten en ze oefenen lichamelijke vaardigheden. Door te spelen worden kinderen weerbaarder en zijn ze beter toegerust voor het leven.
In onze klas zie je daarom rijke hoeken waarbij de werkelijkheid zoveel mogelijk wordt nagebootst. Dit zorgt voor betekenisvolle ervaringen waarin ze hun kennis en vaardigheden in een vanzelfsprekende en natuurlijke omgeving kunnen toepassen.
Het spelen en leren in de rijke hoeken zal gebeuren tijdens de speelwerktijd. De speelwerktijd is het hart van de didactiek. Daar speelt het eigenlijke onderwijs zich af. Hier kunnen jonge kinderen leren door actief te zijn en door concreet te handelen.
Daarnaast willen wij als leerkracht weten welke ontwikkelingen wij behoren te stimuleren en hoe wij de ontwikkeling bevorderende situaties kunnen creëren en benutten. Hierbij maken we gebruik van ons observatiesysteem KIJK. Daarin houden wij bij in hoeverre ieder kind zich ontwikkelt en wat het al weet en kan.